Zanima me vse v zvezi z varnostjo v Gvatemali. Slišal sem, da večkrat streljajo na voznike busov in kombijev. Koliko je tu resnice? Zanima me še na katere vse zadeve je potrebno podrobno paziti, da te ne okradejo.
Ne vem kako velja za evropejce, mi je pa veliko o Gvatemali povedal, moj prijatelj, ki živi v Mehiki... Rekel je, da po svetu, kot o nevarni državi poročajo, samo o Mehiki, da pa Gvatemala vsaj pri njih velja za veliko bolj nevarno. Ne vem kakšno mnenje imajo o Evropejcih, vendar mi je ta Mehičan dejal, da naprimer Mehičani v Gvatemali veljajo za bogataše... in če tam ugotovijo, da si Mehičan, te bodo takoj poskušali oropati, pogosto pa se zgodijo tudi ugrabitve.. Ravno zaradi tega mislim, da imajo podobno mnenje tudi o Evropejcih... Za Gvatemalo so značilne manjše skupine nasilnežev, ki pa se poleg tega, da se spopadajo med seboj, večkrat spravijo tudi na turiste. V Mehiki pa se takšne skupine bolj ali manj spopadajo le med seboj. Gvatemala naj bi v Srednji Ameriki velja za najbolj nevarno državo, vendar je to vedno tako, lahko je bil nekdo tam in ti bo povedal super izkušnjo, jaz pač sem ti o tej državi povedal malo manj prijetne stvari.
O varnosti v Gvatemali je bilo na tem forumu že kar nekaj napisanega, tako da malo pobrskaj, da ne bomo tukaj po nepotrebnem razpredali... V Gvatemali sem bil sicer le en teden, vendar se v tem času nisem nikoli počutil ogroženega... Če se držiš osnovnih pravil glede varnosti, se prej pozanimaš o krajih kamor greš, ne hodiš v manj obljudene predele ali kakorkoli ne izstopaš bi moralo biti vse v redu. Seveda pa te lahko oropajo ali ugrabijo tako kot kjerkoli drugje. 100% varnosti ni nikjer!
Jaz sem bila tudi tam 1 teden in sem se počutila varno. Tako sem jaz to doživela..ne vem..
Ja sej ne mislim it nič kaj preveč avanturističnega, ampak samo si ogledat ta glavne znamenitosti in si ne želim kakih neprijetnosti, sploh pa streljanja na bus ipd. Pa še nekaj- rad bi vključil v svoj itinerarij tudi palenque, pa ga ne vem kak dat, n karti je še kar daleč. Začel bi pa v cancunu ter se počasi spuščal navzdol. Kaj pa Belize, a se splača razen caya caulkerja?
Hej,
v Gvatemali potovala 3 tedne (3punce) in niti enkrat se nisem počutila ogrožene. Res je, da ko se zvečeri in ponoči ni ravno najbolj pametno hoditi naokoli in tako kot povsod, brez zlatih rolexov na roki
No malce za šalo, malce za res... mislim, da ni nobene panike...vozila naokoli tudi s chicken busi in ljudje so izredno prijazni. Sem in tja te skušajo prinesti naokoli, vendar je to vsaj v moje primeru bila še največja "nevarnost".
Drugače pa si lahko na tem naslovu prebereš mojo reportažo.
http://www.delo.si/tiskanocs/clanek/2276042bdf1500a28ab85af721c73a4804
lp pa brez strahu 
kar se tiče palenqueja... sm bla letos v mehiki in mi je palenque ena od najbolj zanimivih stvari...mogoče zato, ker smo spali v džungli, v bungalovih, piramide so bile med najbolj zanimivimi kar sem jih vidla... je pa res, da je od cacuna oddaljen 6 ur z avtobusom in ne vem če se ti splača... če te zanimajo prav piramide se ti iz cancuna bolj splaa pogledat chichen itzo... dve uri vožnje in milijon organiziranih izletov iz cancuna... nujno pejt še v playo del carmen, tulum... kar se tiče gvatemale sicer nisem bla tam, ampak so bli kolegi s kerimi sem bla v mehiki in mislm, da se niso počutil ogrožene.... bli so tut v belizeju in baje, da je sanjsko...citiram kolegico: "kot na jamajki, samo boljš"... na jamajki sicer nisem bla, si pa predstavljam, da ni slabo... haha...upam, da sm ti kej pomagala...
lp š
Kakšne so pa kaj cene prenočišč v Mehiki in Gvatemali? predvidevam, da dražje kot v JV Aziji... kaj pa hrana? ste si sami kuhali, ali ste zunaj jedli?
v mehiki smo jedli v restavracijah in je odvisno v kakšno greš... recimo restavracija z nekim srednjim standardom te takoj pride, če zraven še kej spiješ tam med 10 in 15 evrov obrok ( glavna jed in pijača)... maš pa recimo takos "restavracije", kjer ne ješ ravno na cesti, ni pa ne vem kakšen standard in te pride pol manj... uglaunem čist odvisno, ne bi pa rekla, da je noro poceni... sploh bolj turistični kraji, recimo playa del carmen... kar se tiče prenočišč pa ne bi vedla, ker sem plačala celoten aranžma ( prevozi+ prenočišča) prek gap adventures...
Če si boš pogledal Palenque, si jih sigurno prej, kot Tikal. V obratnem vrstnem redu Palenque zgubijo na "zanimivosti".
Izogibaj se Gvate Cityja ponoči!!!
A so prometne povezave med Tikalom in Palenquejem?
Jaz sem bla letos v Gvatemali in se nikjer nisem počutila ogroženo. Glede streljanja in podobnih zadev nismo nikoli niti slišali. Smo pa se držali nasvetov LP in nismo hodili v tiste predele, kjer je nevarno.
Iz Tikala imaš veze kamor hočeš. v San Cristobal, Palenque, Belize, Honduras itd. Vzameš shutle in se pelješ - brez problema.
LP
Še cene prenočišč:
V Mehiki smo plačevali od 8€ za hišico v Tulumu (na osebo) do 15€ v Mexico Citiyu v hotelu Isabel (brez zajtrka).
V Gvatemali smo za najcenejšo sobo v Nebaju plačali 3€ (zelo basic) do 12€ v Floresu (dvoposteljna soba s kopalnico). Cene veljajo na osebo.
Cene hrane se ne razlikujejo dosti v Mehiki in Gvatemali. Za normalen glavni obrok potrebuješ najmanj 10€ v Mehiki in 8€ v Gvatemali, za zajtrk pa tja od 4€ naprej.
LP
oj mojca, kaj si mogoče priletela v Gvatemalo? kr so cene res visoke. Tudi za Cancun se težko najde kaj pod 700 evrov. kakšen nasvet?
aja še neki, a je po tvoje dovolj en mesec za yukatan in gvatemalo? kolikšen budžet si pa imela ter koliko časa si bila dol? A je po tvoje varno dol sam potovat? če koga ne najdem bi šel solo, mogoče bi koga na poti potem spoznal, Kaj meniš?
Ola!
Mi smo prileteli v Mexico City in smo potovali naokoli z busi. Iz MC v Chichen Itzo - Isla Holbox - Tulum - Chetumal - Flores (Tikal) - Semuc Champey - Antigua - Chichicastenango - Nebaj - jezero Atitlan (Panajachel) - San cristobal (Mehika) - Palenque - Oaxaca - Puebla - MC. Skoraj 6000 km. Potovali smo 5 tednov in porabili z letalsko karto vred okoli 2200€, od tega je bila letalska karta 760€. Verjetno bi morale bit sedaj, ko ni sezone letalske karte cenejše. Če bi šla še enkrat to pot bi raje letela direktno v Cancun.
Za Yukatan in Guatemalo je en mesec dovolj, bi ti svetovala da se ustaviš še na kakšnem otoku v Belize - menda je super za snorkljanje tudi za budget variante.
Menim da je potovat sam enako varno kot potovat v skupini. Le na WC moraš včasih odnest vso prtljago
Vsekakor pa potuj čez dan, ker je bolj varno. Prav tako so bolj varni busi First class v Mehiki in shutli v Gvatemali - vsaj na daljših relacijah. Sicer pa upoštevaj opozorila v LP pa bo vse v redu.
LP
Mojca
Živjo!
Adi, kdaj pa bi ti šel? Jaz bi tud šla v te kraje. Čas bi imela novembra 2010, nisem pa še nič gledala kart.Če nimaš sopotnika pa to ni nujno nekdo, ki ga poznaš, bi se lahko kaj dogovorila.
Lahko mi pišeš na: sasa_tanko@yahoo.com
lp,S
|
18.06.2011 - 01.03.2015
|
|
|
07.05.2011 - 07.05.2015
|
|
|
29.04.2011 - 29.04.2013