Dodan: 23. 01. 2010 @21:03:23
Prikrita nestrpnost do Slovencev
Pozdrav. Na internetu nisem odkrila nobene informacije o tem, kako Slovenci, ki zivijo in delajo po svetu, reagirajo na problem nestrpnosti do vzhodnoevropejcev. Seveda se mi imamo za zahodnjake in to tudi smo po vseh merilih, a drugi nas ne vidijo tako. Ze precej let zivim v tujini in sem vsakic znova presenecena, tudi nekoliko jezna, nad mocnim in negativnim kulturnim stereotipiranjem, ki sem ga delezna kot Slovenka. Na primer, na delu (pisarna) mesece in mesece traja preden me ljudje pricnejo gledati kot individualno bitje, ne kot produkt dezele mojega izvora (mimogrede, zanje je to nekje v Rusiji). Zelo me zanima, kako vi to dozivljate. Vas moti? Vem, da so ustaljeni nacini razmisljanja zelo trdovratni in celo dejstva jih ne morejo spremeniti. Po drugi strani pa je tezko ziveti med ljudmi, ki te imajo za nekaj popolnoma drugega kot si.
Dodan: 23. 01. 2010 @21:15:34
Re: Prikrita nestrpnost do Slovencev
Jaz ne bi rekel da so ljudje nestrpni, prej nevedni.
Zato imam na telefonu vedno par slik Slovenije in zemljevid da jim lahko pokazem od kje sem in kako izgleda nakar so vecinoma pozitivno preseneceni. Je pa res da si kot tujec, vedno tujec, zato se moras toliko bolj potruditi da uspes. To da nas obravnavajo kot vzhodnjake me ne moti, saj tukaj na zahodu dejansko iz vzhoda, in kaj? A to pomeni da so milijoni ljudi in cele drzave na vzhodu slabe? Normalno da ne, zato ker kot vzhodnjak vem da je dosti stvari tam boljsih oz. da zivljenje ni tako hitro kot tukaj. Ce nic drugega jim s to naso drugacnostjo lahko pokazemo boljse plati tega da si iz vzhoda in jih presenetimo.
Je pa tudi res da ce si prevec vzvisen, ces jaz sem pa iz Slovenije, centra EU, kjer je vse boljse itd., tudi ni dobro sprejeto. Moras biti tudi mal ponizen.
Dodan: 23. 01. 2010 @22:59:50
Seveda se strinjam s tabo .. vzhod, zahod, ni merila, ki bi dolocil, kaj je boljse, kaj slabse. Ze sama delitev sveta na East in West je izum t.i. zahoda. Govorim le o prevladujocih percepcijah ne prevec globoko razmisljajocih ljudi. Za taksne ljudi Slovenci nismo preprosto samo tujci, tabula rasa, ampak ze oznaceni kot manjvredne. Velikokrat skrijejo taksne obcutke za fasado pretirane prijaznosti, ker so negotovi, kako se obnasati z nami. Na zacetku sem bila tudi jaz odprta in potrpezljiva, in sem jim razlozila vse, kar vem o Sloveniji, od klime, ekonomije, lajfstajla do nase lastne netolerance do Romov.. Mislim, da jih v resnici ne zanima.. zelo so zbegani. Tudi po tem, ko jim razlozim, me cez kak teden postavijo v kako Baltsko drzavo ali Srbijo, da o Slovaski ne govorim. So what? Ugotovila sem, da moram biti seznanjena z negativnimi stereotipi, ki jih to okolje goji do mene, oz. do te, v njihovih oceh monolitne, homogene vzhodnoevropejske populacije. Zakaj? Zato, ker je vsak drugacen pristop naiven. Skoda se mi zdi uporabljati energijo za taksne misli, po naravi nisem sumnicava, a je potrebno. Morda je v drugih drzavah drugace. Zivim na jugu Anglije in mislim, da so Anglezi najvecji rasisti, kar jih je, z mentaliteto zelo globoko zakoreninjeni v svoji imperialni zgodovini. Najhuje je, ker je to prikrito, za nasmeski in 'ambiguous' pogledi. Hm.
Dodan: 23. 01. 2010 @23:48:14
Ja meni je najbolj smesno, ko si vsak misli da je Slovenija neka nerazvita drzavica hehehe Ko jim malo razlozim in pokazem nekaj slik Slovenije so znova preseneceni. Ko pa se kaksen domacin pohvali Slovenijo, ker je bil tam na dopustu, pa zelo hitro spremenijo mnenje. Moje izkusnje iz Spanije kjer me lepo sprejmejo. Ampak jaz sem itak tak pozitivcek, ki se rad heca in smeji. Kadar sem pa v USA sem se pa navadla da recem da sem iz Evrope, ker se mnogim sploh ne sanja da Slovenija obstaja. Ceprav sem bla ze tud presenecena. Na koncu se mi zdi da je pomembno kaksen si kot clovek in da se asimiliras v okolje. Vcasih pa kljub vsemu naletis na kretene. Ampak ti se najdejo povsod.
Dodan: 24. 01. 2010 @01:06:05
@ona Verjetno bo res odvisno od temperamenta. Ljubim latince!! se pravi Spance, Italijane, Portugalce etc. Tudi Grke, Turke in arabce hehe. Bo treba spakirat...
Dodan: 24. 01. 2010 @03:17:52
Mene je na začetku to motilo, ampak potem sem ugotovila da ljudje, ki te določajo po državi izvora, niso vredni tvojega časa. Tistim, ki me sprejemajo kot osebo, pa že razložim kje in kako je Slovenija :) Jaz opažam, da so Slovenci hudooo občutljivi na to, če jih kdo vrže v vzhodno Evropo. Isto kot ostali vzhodnoevropejci ;) Sprejmimo kar smo.
Dodan: 24. 01. 2010 @05:32:17
Jaz se s tem sploh ne ubadam, ce me kdo vprasa od kje sem, recem Brisbane. Ce pa se vnaprej sprasujejo, pa recem Europe, ce pa se to ni dovolj, pa recem Slovenija.V razlaganje, kako je v Sloveniji, pa kako zgleda, pa sploh ne grem, ne vem, zakaj bi. Ce jo kjer vtakne v EE ali pa na bliznji vzhod, pa jo naj, none of my business or interest. Rudi
Dodan: 24. 01. 2010 @10:48:23
Estrella...samo toliko da te popravim,ker praviš da ljubiš latince (Turki,Grki,Italijani,Španci..) NISO latinoti! Latinosi so iz srednje in južne amerike(špansko govorečih držav),zato se jim tudi rece latinska amerika..nočem nič pametovat,samo tako da če boš kdaj rekla to kar si sedaj v kateri latinsko državi se ti bojo noemejeno smejali.. =)
lp
Dodan: 24. 01. 2010 @11:41:51
če se ne motim so latinoti vsi katerih materni jezik izvira iz latinščine, se pravi vsi latinoameričani vključno s španci,francozi,portugalci,italjani...arabci in turki pa sigurno ne.itak pa- naj si vsak razlaga po svoje:)
Dodan: 24. 01. 2010 @14:08:27
Ma ne vem v čem je problem,je dejstvo da je slovenija bila del vzhodnega bloka tako kulturno socijalno politično,no kakšen pametnjakovič slovenski socijalistični bi reku da ne mi pa nismo imeli komunističnega sistema in bla bla neuvrščeni ipd sranja..nič več nismo vredni od poljakov čehov..lahko da nas bodo kmalu čehi povozili v razvitosti gospodarstva tako da imeti neke občutke superoirnosti napram vzhodu,se mi zdi zgrešeno..najbolj glupo pa je itak ko te kdo vpraša koliko časa je trajala naša vojna na balkanu,pa kako jim je bilo hudo gledat po tv-ju te naše begunce ki so bežali v masah čez hribe in doline..pač dejstvo je to da je slovenija tako majhna,da bi ne mogel pričakovati da bi ljudje kar koli vedeli o nas,a smo razviti toliko kot bosna romunija, da smo nekakšna balkanska švica..
Dodan: 24. 01. 2010 @14:16:24
^romunija je veliko bolj razvita od bosne. težko je pričakovati od ljudi da bodo vedeli kdo in kaj je slovenija, če se še mi ne spoznamo na lastno okolico...
Dodan: 24. 01. 2010 @14:17:35
in o balkanski švici je težko govoriti z minimalno plačo 500€, pomoje nas bo še hrvaška prej al slej prehitela, sej se nikamor ne premikamo.
Dodan: 24. 01. 2010 @14:23:51
470€ ali celo manj, te moram popraviti.. :-)
Dodan: 24. 01. 2010 @16:18:35
kaj imajo zadnji posti veze z originalnim???
Dodan: 24. 01. 2010 @16:44:28
ja, bolj kot nestrpnosti sm bla deležna nevednosti...
Vsak je npr. presenečen, da ma 2 miljona ljudi svoj jezik (ne se zdej spuščat v debato o tem, da so še manjše etnične skupine s svojim jezikom)... Zanč mi je en reku, only 2 million people, why would someone even bother to learn the language?
Pol eni še kr misljo, d je to zravn Slovaške..isti osebki ti komaj verjamejo, da nikol nismo bli v Sovjetski zvezi.
Hecno je, ker večkrat dobim uprašanje iz kod sm...in pol, ko povem. Oh, ok.
(in nastane taka hecna tišina, ki jo prekine moja razlaga o tem, da smo zravn Italije, če ne smo že avtomatično nekje pri Rusiji)
Po drugi strani pa sem se malo zamislila, ko sem preživela teden dni z ljudmi iz "V Evrope".. Veliko jih je vedelo kar precej o Sloveniji, za razliko od mene, ki pa priznam, da takrat nisem vedela ravno veliko o Moldaviji in Romuniji.
Da zaključim: ne moti me, če ne kdo odkrito pove, da nima pojma o Sloveniji in izrazi zanimanje...Je pa moteče, ko te nekdo očitno vrže v koš s Poljsko (sploh tukaj v Angliji ima to zlo negativen prizvok) in misli, da ve vse, ko omeni...life here is much better right? The standard of living there in the East must be much lower...
Al pa let's get drunk. You can show us how much the Eastern Europeans can take!
Lp!
Dodan: 24. 01. 2010 @17:56:16
Dodan: 24. 01. 2010 @17:58:02
Ok. Samo idiot bi imel grke, turke in arabce za latince :) Kar se tice slovenije, razen za tistih par let po vojni, Jugoslavija ni bila del vzhodnega bloka, bila je najbolj liberalna od vseh komunisticnih drzav, nekateri politicni znanstveniki celo menijo da je imela posebno obliko demokracije, zelo drugace od totalitaristicnih rezimov v drugih komunisticnih drzavah. Kar se tice Slovenijd danes, po podatkih CIE, je per kapita bruto domacega proizvoda v Sloveniji najvisja v Srednji Evropi (se pravi v primerjavi z drugimi novimi clanicami eu). Po tem indikatorju so Slovenci bngatejsi od portugalske, izraela, lichtensteina, nove zelandije.. Pri tem je gini index, ki meri neenakost razporeditve bogastva precej nizek. To kaze na mocen srednji sloj. Slovencev je v Angliji kakih 500, poljakov pa mislim vsaj pol milijona. Vse to je za angleze nedoumljivo. Ne morejo si predstavljati, da lahko Slovenec potuje zgolj iz uzitka, ne iz potrebe. Slovenci smo anomalija, res nekaj posebnega, lahko razumemo tako t.i. vzhod kot zahod. Jaz se osebno ne identificiram z nobenim delom sveta (tudi s samo slovenijo ne), pri tem mi grejo vse bolj simpatije s tistimi, do katerih se anglezi pocutijo vzvisene, najraje bi jim rekla pejte nekam s svojim patroniziranjem. Pricakujejo, da bi jim bila hvalezna, da so mi omogocili da se potegnem ven iz slovenske 'revscine'...
Dodan: 24. 01. 2010 @18:44:27
Meni je hecno kako mislijo da je Slovenija revna drzava. Ne ravno vsi ampak vecina pa. Zadnjic mi je en namigoval, kako moram biti srecna da sem si uredila zivljenje v Spaniji in ko sem mu omenla da pride mama na obisk, me je vprasal ce se bo mama tudi preselila k meni zdaj ko sem si tukaj uredla zivljenje :) Sem se samo nasmejala in mu rekla, da moja mama v Sloveniji zivi boljse od mene in da nima nobenega razloga da bi se kam selila. Kako je samo pogledal. Ne vem kaj si je ta clovek misli, da je v Sloveniji taksna huda revscina? Mene nasmejijo z svojo omejenostjo. Pa najbolj mi je smesno ko mislijo da samo oni poznajo prsut in krvavice hahahaha Jaz pa njim ''Dragi moji, Slovenija ima veliko vec stvari kot jih imate vi. Cesar nimamo uvozimo. Blizu nam je Avstrija, Nemcija, Italija. Smo v centru Evrope in imamo vsega dovolj. Celo veliko vec dobrih avtomobilov vidis na slovenskih cestah kot pa spanskih. Mladina se oblaci po zadnji modi, hitro se osamosvoji, imamo morje, gore, jezera,..Priporocam vam eno potovanje po Sloveniji in sem prepricana da boste zelo lepo preseneceni'' In potem vse tiho je bilo.... :)
Dodan: 24. 01. 2010 @18:57:51
v tujini sm zdej sam zarad šolanja.sicer se mam zlo fajn, ampak mislm,d bom šla po koncu spet nazaj u Slovenijo, tam ljudje usaj vejo, kaj in kje je Slovenija in se mi usaj u tem ni treba dokazovat..
Dodan: 24. 01. 2010 @19:23:13
Zadnjic mi je ena rekla: I'm sure you don't know that group Guns'n'Roses... In enkrat sem bla v Belfastu in mi je nekdo prijateljsko svetoval, naj nikar nikogar ne vprasam nic o lokalni politiki, ker me bo potem lahko zmlatil (kot vzhodnoevropejka bi bila v Belfastu akter njihovih spopadov med katoliki in protestanti). Svasta. Sem pa ful vesela, da se lahko najdemo na tem forumu in malce pojamramo, nihce drug tega ne razume :)
Dodan: 24. 01. 2010 @20:34:56
v grčiji, turčiji, potugalski, bivši jugi ali španiji te bo redko kdo postrani gledal, če si iz slovenije. ker so narodi, ki so po mentaliteti na naši ravni in bolj družabni ljudje.
Dodan: 25. 01. 2010 @01:06:04
Latinoameričani so "latinci" zaradi konkviste, kdo so bili konkvistadorji in iz katerih držav pa vemo. Samo tolk na en post, kjer piše da so oni eni in edini.
Dodan: 25. 01. 2010 @04:29:48
Jugoslavija resda ni bila del SZ, je bila pa za železno zaveso in kot taka avtomatično "vzhodna Evropa". V glavnem so vsi Slovani vzhodno-Evropejci, čeprav smo mogoče mi geografsko še najbližje ostalim, to ne bo spremenilo dejstva, da smo bili pol stoletja za zaveso, da imamo "slovane" tako rekoč v imenu države, ter da smo prišli izza Karpatov, skupaj z ostalimi balkanskimi brati. Kolikokrat sem slišala Poljake, ki ugovarjajo, da so srednja Evropa, ne vzhodna... Pa saj tehnično so, ampak jih nihče nima za srednjeevropejce - tako kot nas ne.
Dodan: 25. 01. 2010 @07:57:19
v angliji sem bil eno leto in nihce od anglezev ni vedel za slovenijo.zaradi dela sem bil veliko v stikih z obicajnimi ljudmi in zaradi moje slabe anglescine so me iz vljudnosti vprasali od kje sem.ko sem povedal,da iz slovenije,je vsak rekel o yes,slovenia.ko sem ga vprasal,ce ve kje je,je bil odgovor ne.slisali so za bosno hrvasko zaradi vojne.ce je koga zanimalo sem mu objasnil,kje je slovenija.samo enkrat sem naletel na starejsega angleza,ki je kar dobro poznal slovenijo,celo nekaj slovenskih besed je znal.hodil je na dopust na bled.zelo je hvalil naso drzavo.
Dodan: 25. 01. 2010 @09:58:49
bosance, srbe, šiptarje makedonce in turke seveda vsepovsod poznajo, kajti so dnevni gostje v rubrikah črnih kronik in kriminalnih poročil.
Dodan: 25. 01. 2010 @12:40:21
Pravzaprav Bosance in Srbe bolj poznajo po nogometaših kot pa poročilih, smartass. Slovenci nikoli ne bomo znani po športu.
Dodan: 25. 01. 2010 @12:40:27
Mogoce bi od tega nekoliko odstopali Cehi, ampak tisti Boemski, ne moravski!! poljaki se generalno gledano obnasajo zelo "vzhodnjasko" - da o njihovem stilu oblacenja, ko cakajo na bus postaji za oddih domov ne govorim. lastne izkusnje so me prepricale, da je nasa dezelica del slovanske mentalitete in politicno-zgodovinskih pripadnosti, je pa nacin dojemanja posameznika lahko tudi individualno podan. ni me recimo motilo, ko so me v fr. sprasevali, ce sem iz anglije... :-)
Dodan: 25. 01. 2010 @13:30:23
Se ena zanimivost :) Nogomet v Spaniji je zelo pomemben sport in Slovenijo poznajo celo po Zahovicu (kdo bi si mislil), ki je baje igral nekaj casa v nekem spanskem klubu. Ne sledim nogometu, tako da vec kot to ne vem. Jim je pa ostal v spominu kot precej neprijazen do medijev. Pa se to.. vsak me vprasa ''Kaj vi v Sloveniji ste katoliki?'' Lahko da so nevedni, ampak zlobni pa niso. Nikdar se nisem pocutla manjvredno. Ahhh zadnjic mi je pa en rekel da je nekje prebral da ko prides k slovencu na obisk, da ti da za obut copate hahahahaha Saj to je pa v vecini res ne? No, clovek se more mal tud nasmejat ne? :)
Dodan: 25. 01. 2010 @13:51:45
ko sem bla v španiji NIHČE ni slišal za slovenijo (večinoma so mislili da je to češka- praga), so mi pa vsi, ko sem omenila srbijo, začeli z "estrello rojo", pa z nemanjo vidićem, matejo kežmanom... itd :)
Dodan: 25. 01. 2010 @14:26:18
Po letu in pol življenja na Švedskem sem dobila naslednje odgovore na "I am from Slovenia": - Oh, so you speak Italian. - I have been to Bratislava once, it is really nice. - How is it in the eastern block? - Do you speak Estonian? - Ah, you used to be under Russia. Najpogosteje pa samo zmeden pogled, in po tem ko jim razložim lokacijo in naše sosede, zgledajo kot da si sploh ne znajo predstavljat kam bi nas vtaknili. Od zdaj naprej hodim naokoli z mapo Evrope v denarnici.
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.