Zivjo jasmina,
Islandija je krasna dezela in ne bo ti zal, ce se bos opravila tja gor. Js sem jo obiskal letos, zato ti lahko postrezem s svezimi informacijami. Letel sem s Thomas Cook Airlines (www.condor.de) (od muenchna do reykjavika stane od 75 000 - 100 000 SIT). To je prvi vecji izdatek.
Potovati po islandiji je strasansko drago, saj so cene verjetno najvisje v evropi. Circle pass je lani stal cca. 260 ? in ni kaj dosti cenejsi, kot ce karte kupujes sproti. Pa se omejen si samo z eno traso. Npr. ce se hoces odpraviti v notranjost (ki je vredna tvojega obiska), tvoja karta tega ne pokriva (dajo ti pa popust 50%, se mi zdi). Js sem karte kupoval sproti in samo za prevoze zapravil vec kot 400 ?. Da se stopat, ampak ni ravno prijetno (dez, veter, malo prometa...). Cene penzionov in hostlov mi niso znane; js sem ves cas kampiral (kampi so povsod, stanejo 5-7?; nekateri so zastonj, da se pa tud kampirat na divje). Ce se odlocis za sotorjenje, vzemi s seboj nepremocljiv sotor! Nevihte na islandiji niso prijetne...
Najem avtomobila: ni poceni, ampak ce vas je vec se verjetno splaca. Pa se to: diesel je dvakrat cenejsi od bencina (diesel je takrat stal cca. 150 SIT).
Trajanje: vsaj dva tedna.
Vreme: ker je blizu islandski ciklon, vecinoma oblacno. Dezuje pogosto. Vendar tud sonce kdaj posije... Stalno piha veter. Sever ima na splosno bolj stabilno vreme.
Zanimivosti: Reykjavik je drag, ima pa baje zanimivo nocno sceno, notranjost je enkratna (Landmannalaugar, Thormoerk; kraja povezuje planinska transverzala), Joekulsarlon (ledene gore), Eastfjords so verjetno zanimivi v lepem vremenu (ki ga js nisem imel), Myvatn, soteska Joekulsargljufur, Akureyri je prijetno mestece na severu, Westfjords, Snaefellsjoekul, Westmanski otoki so baje tud vredni ogleda (nisem bil).
lp,
bostjan
Jasmina, jaz sem bila tam v istem obdobju in sem imela ful sreco z vremenom! Pristajala sva sicer v nevihti, ampak potem sva imela skoraj ves cas lepo vreme, ko pa sva odhaja, je bilo spet slabo. V Reykjaviku sva spala v penzionu pri Johani (ne ve vec,ce se tako rece, vsekakor je bilo tako ime lastnici, ki naju je razvajala z islandskimi palacinkami in vsem mogocim), pa je rekla, da sva ocitno vreme prinesla in odnesla s seboj.
Vecinoma sva spala v hostlih, ki so bili precej dragi, ampak zelo zelo fajn, ponavadi z veliko karakterja in dobrimi zajtrki. Cen se resnicno ne spombim vec. Pojdi se namocit v Blue lagoon. Midva sva si privoscila tudi izlet na ledenik Vatnajokull in se po njem podila s sneznimi sanmi. Bil je precej drag stos, ampak so se uresnicile otroske sanje. Za vec pa bi si morala osveziti spomin s fotkami...
Imej se skrajno!
Vabljeni na potopisno predavanje o Islandiji, to sredo 12.10. 2011 ob 20.00 v Študentsko hišo SRCe, Židovska steza 6, Ljubljana.
Ali ima kdo kakšne novejše informacije, koliko stane približno 10 dnevno popotovanje po Islandiji (budget varianta: rentanje avtomobila, ogledi, samostojna priprava obrokov, spanje v hostlih ali kampiranje)?
Mi se odpravljamo Julija (5-26 2012), našli smo stran acr.is, ki ponuja precej poceni avtomobile. Je pa res, da z njimi verjetno ne moreš zaiti na nobeno gorsko pot. Računamo porabo nekje okrog 1100 eur (zaokroženo navzgor) brez letalskih kart in 3 tedne romanja po Islandiji.
PS. trenutno smo trije, štiri bi blo idealno - če koga zanima, lockpickz@gmail.com
To računaš za vse 3 skupaj, ne?
Za 3? Če ne boste spali v šotoru, je ta kar malo preveč optimistična.
|
07.05.2011 - 07.05.2015
|
|
|
14.05.2011 - 24.02.2015
|
|
|
02.04.2011 - 31.12.2015
|
|